Plans for new boxing facility pack a punch! by AMRIT NARU

One of the region’s top boxing clubs has unveiled ambitious plans for a knock-out new purpose-built facility in the centre of Redcar.

With help from Naru and Ross Architects, Redcar Amateur Boxing Club has submitted plans to the local authority for a new-build timber frame structure to replace the club’s outdated facilities within Coatham Memorial Hall in Redcar.

Architectural impression of the new facility

Architectural impression of the new facility

If approved, the new scheme will see the existing rooms demolished and replaced with a new two-storey building. The new design will incorporate: two boxing rings and a spectator gallery, plus areas for punch bag, skipping, weight training, gym and shadow boxing work. There will also be new changing room and toilet facilities to the ground and first floor.

For continuity, some existing bricks and architectural lintels from the old facade will be re-used and incorporated into the hard landscape of the new design.

The popular club, which was set up by former boxer Frankie Wales in 1998 to get young people off the streets and steer them away from drugs and crime, now has over 280 members, including male and female boxers of all ages and abilities. In addition to working with youngsters, the club also supports the unemployed, new business start-ups and the wider community through various motivational projects.

As well as proving popular with local people, Redcar Amateur Boxing Club has won numerous regional awards and attracted interest from MPs and The Prince of Wales.

Our boxing club started out in an empty space above a saleroom in Redcar. When the building closed, we spent six months having to train on the beach and surrounding area. After that we moved to Coatham Memorial Hall, which was very rundown and had been mothballed at the time, but we asked to rent it.

It took a lot of hard work and favours to make the hall watertight and useable. The building has certainly served its purpose over the years. As well as boxing, it is a hub for all sorts of community groups and activities. However, as the boxing element has grown, our requirements have changed. We desperately need a purpose-built home of our own. If approved, the new building will benefit even more people from the local community.
— Frankie Wales, founder and chairman, Redcar Amateur Boxing Club
We are delighted to be involved in this exciting community project which will give Redcar Amateur Boxing Club its own permanent base. As well as providing a state of the art boxing facility, the building will continue to support the local area. Coupled with Frankie’s drive and enthusiasm, the new base will facilitate all sorts of boxing events as well as encouraging local people to get involved and fulfill their potential.
— Carl Ross, director, Naru and Ross Architects

Now that the application has been officially lodged with the local authority, it is hoped that a favourable decision will be reached by the autumn of this year. If so, work will start on site before the end of 2017, with the build expected to be completed within 12 months. A fundraising drive, plus grants, will help pay for the new facility.

Restoration of Grade II* Listed Jacobean Hall - Plus Award Nomination! by AMRIT NARU

It's been so rewarding to be involved with this historic project. We're delighted to have been leading a two-year restoration project, on behalf of a private client, to transform Sockburn Hall, near Darlington, from a derelict building into a family home.

The major restoration of Grade II* Listed Sockburn Hall is nearing completion - July 2017  

The major restoration of Grade II* Listed Sockburn Hall is nearing completion - July 2017  

Our brief was to preserve and breathe new life into this dormant 1830’s Grade II* Listed Jacobean hall, which comes with its own stretch of river and a ruined Grade I Listed chapel. This was quite a challenge!  As at 2008, increasing levels of decay saw the Hall and chapel, put on the ‘Heritage at Risk' register by English Heritage. Darlington Borough Council also added the associated coach house and stables to its local ‘at risk’ register.

Work in progress to preserve the external skin of the building.

Work in progress to preserve the external skin of the building.

To show the extent of the work. Before....

To show the extent of the work. Before....

....and after!

....and after!

Bedroom prior to restoration

Bedroom prior to restoration

Original oak panelling (prior to restoration) - regarded as one of the best examples of its type in the whole of the UK.

Original oak panelling (prior to restoration) - regarded as one of the best examples of its type in the whole of the UK.

This image shows just some of the exterior damage.

This image shows just some of the exterior damage.

Working closely with Darlington Borough Council, Historic England and specialist conservation consultants, we have overseen the preservation of the external skin of the two-storey building, along with its three bays, attic spaces and shaped gables. High level repairs have also been carried out to the roof, building interior and outbuildings. A full-time specialist stone mason was employed throughout the duration of the project to restore the stone work, including window sills and chimneys. Painstaking preservation of the original oak panelling, regarded as one of the best examples of its type in the UK, is also being completed by a specialist restorer.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects

The historic hall, which was in danger of collapse and on the ‘Heritage at Risk’ register, has now been put forward for a prestigious ‘Historic England Angel Award,’ following the extensive restoration work. We'll post more photos and news about the award in due course! 

Due to our involvement with the Sockburn Hall restoration project, we were sent this fascinating photo from a gentleman in Australia. He was delighted to hear about the restoration of the hall as his great-grandfather was the gamekeeper for the Sockburn Estate in the early 1900’s!

Due to our involvement with the Sockburn Hall restoration project, we were sent this fascinating photo from a gentleman in Australia. He was delighted to hear about the restoration of the hall as his great-grandfather was the gamekeeper for the Sockburn Estate in the early 1900’s!

Listed Building Consent - When and How? by AMRIT NARU

Did you know that carrying out work to a listed building without consent is technically a criminal offence? That is why it is important to have a good understanding of what does, and what does not, require consent.

Supported by the Royal Institute of British Architects (RIBA), this North East seminar will explore listed building consent requirements and the procedures in achieving them, through the use of RIBA Plan of Work 2013.

Date: Thursday 5 October 2017

Time: 2.00pm-4.30pm

Where:  Gateshead Council, Civic Centre, Gateshead NE8 1HH

Price:

  • RIBA Non-member - £106.80 (£89 + VAT)
  • RIBA Student member - £18 (£15 + VAT)
  • RIBA Member - £74.40 (£62 + VAT)

Tickets and information:

To find out more, or to book your place, visit: https://www.architecture.com/whats-on/listed-building-consent-when-do-you-need-it-and-how-do-you-get-it-gateshead

Tel: 0191 261 7441

Email: kate.aldred@riba.org

Sympathetic refurbishment of Grade II Listed hall by AMRIT NARU

With a desire to create a high-end boutique hotel, ideal for personal weddings and intimate events, the owners of Grade II Listed Saltmarshe Hall, in the East Riding of Yorkshire, enlisted the help of Naru and Ross Architects to realise their vision.

Saltmarshe Hall exterior (image credit: client)

As well as a complete architectural and interior overhaul of the ground floor bar area, including its layout, fixtures, furniture and soft furnishings, the main bedroom suites have also received a full re-design and makeover.

Saltmarshe Suite (image credit: client)

Image credit: client

The next phase of the renovation is expected to involve adding new function rooms, spa and associated accommodation, as well as refurbishment of the Coach House and a number of outbuildings set in the Hall’s 17 acre grounds.

With the hall and estate owned by only three families in over 900 years, ambitions for its sympathetic development and earning potential saw it named as ‘New Business of the Year’ in the Goole and Howdenshire Business Excellence Awards 2015. We’re delighted to have been involved in Saltmarshe Hall’s sensitive refurbishment.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects

Top spots for our restaurant projects by AMRIT NARU

Three high-end eateries we’ve worked with have finished in the top seven of a best restaurant poll.

Muse Continental Cafe, Yarm

Muse Continental Cafe, Yarm

In an exclusive ‘Teesside’s Best Restaurants’ survey 2017, among Tees Business magazine readers, Muse on Yarm High Street took the number one spot. The Bay Horse, Hurworth came a close second and Cena Italian Trattoria, also in Yarm, was placed a respectable seventh.

The Bay Horse, Hurworth

The Bay Horse, Hurworth

Hard work and dedication has seen Plum Jam Restaurants – owners of Muse, Cena and The Bay Horse - build an excellent reputation for fine cuisine across all of their restaurants.  We are delighted to have worked with the group to create the best use of space and right ambience to enable people to feel relaxed and fully enjoy their restaurant experience.

Cena Trattoria Modern Italian Restaurant, Yarm

Cena Trattoria Modern Italian Restaurant, Yarm

As well as taking care of planning consent and maximising capacity for restaurant projects, we understand time restraints and the need for sharp costing. As well as architectural expertise, our brief for Muse, Cena and The Bay Horse included recommending the right finishing touches and bringing the design and personality of all three sister restaurants in line with each other.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects
The Plum Jam Restaurant Group - owners of Muse, The Bay Horse and Cena (Image credit: Tees Business)

The Plum Jam Restaurant Group - owners of Muse, The Bay Horse and Cena (Image credit: Tees Business)

Creature comforts for rural hotel by AMRIT NARU

Our interior design team has helped a popular West Yorkshire hotel, with panoramic views of the Calder Valley, to undergo a major upgrade.

The New Hobbit Country Inn, set in the heart of Bronte country near Sowerby Bridge, Halifax, has been transformed into a boutique hotel and special events venue following extensive renovation works which include a two-storey extension, doubling the number of guest rooms.

Our aim was to create warm, cosy and relaxing guest rooms to reflect the arts and crafts style of the rest of the hotel, and which complement the original Yorkshire stone building and stunning countryside setting.

We understand the importance of capitalising on the New Hobbit’s popularity, whilst marrying the look and feel of the new build wing to the existing hotel. To achieve this we sourced a range of tactile materials and finishes, such as William Morris wallpapers; feature headboards; luxury fabrics, including tweeds and wool; rustic style oak furniture and warm, ambient lighting.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects
Each of the custom-finished en-suite bathrooms have also been given the design treatment, with contemporary sanitary ware, clean lines and white metro-style tiling.

Each of the custom-finished en-suite bathrooms have also been given the design treatment, with contemporary sanitary ware, clean lines and white metro-style tiling.

 

Appointment strengthens our practice by AMRIT NARU

We're delighted to announce the appointment of Rebecca Hayman, 25, from Darlington, who has joined Naru and Ross Architects as an interior design assistant.

Rebecca Hayman, Interior Design Assistant

Having gained a first class BA Honours Degree in Interior Design with the University of Teesside, followed by a period working in industry, Rebecca’s priorities are to support the success of our company’s commercial projects.

As well as interior consultations, styling and providing advice on the latest design trends, Rebecca’s responsibilities include creating moodboards and sourcing samples to consolidate ideas; sourcing furniture and cabinetry and researching interior finishes such as wall coverings, flooring, lighting, soft furnishings, sanitaryware and decorative accessories.

We’re delighted that Rebecca has joined our professional practice. She is already making a valuable contribution thanks to her positive energy, creativity and fresh ideas.
— Carl Ross, director, Naru and Ross Architects

Re-launch of award-winning gastro pub by AMRIT NARU

An award-winning County Durham gastro pub has been re-launched, following a major transformation.

Working within the constraints of a Grade II listed building, owners of The Bay Horse, Hurworth enlisted the help of Naru and Ross  to reconfigure the layout and secure the necessary planning approval for the changes. The brief included increasing the seating capacity and developing an interior finish more in keeping with sister restaurants: Muse Continental Cafe and Cena Trattoria in Yarm.

Finishing touches, including soft lighting, old English style     panelling     in muted     colours,     handcrafted tables and upholstered seating in velvets and plaids, help to create a more ambient atmosphere throughout.    As a result of the refurbishment, the new design features a light-filled conservatory style extension in the heart of the eating area, creating a brighter feel, with views of the walled garden.  In addition, a larger separate bar area has been created for restaurant guests, or to be used as a venue in its own right.   

Finishing touches, including soft lighting, old English style panelling in muted colours, handcrafted tables and upholstered seating in velvets and plaids, help to create a more ambient atmosphere throughout.

As a result of the refurbishment, the new design features a light-filled conservatory style extension in the heart of the eating area, creating a brighter feel, with views of the walled garden.  In addition, a larger separate bar area has been created for restaurant guests, or to be used as a venue in its own right.

 

As well as understanding time restraints and providing sharp costing, we understood the issues of working within a listed building in a conservation area. In particular, we had to ensure all the interior work was completed within a one week timeframe to minimise restaurant downtime. Despite these challenges, we are really thrilled to have worked on another exciting restaurant venture with this particular client.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross