Sympathetic refurbishment of Grade II Listed hall by AMRIT NARU

With a desire to create a high-end boutique hotel, ideal for personal weddings and intimate events, the owners of Grade II Listed Saltmarshe Hall, in the East Riding of Yorkshire, enlisted the help of Naru and Ross Architects to realise their vision.

Saltmarshe Hall exterior (image credit: client)

As well as a complete architectural and interior overhaul of the ground floor bar area, including its layout, fixtures, furniture and soft furnishings, the main bedroom suites have also received a full re-design and makeover.

Saltmarshe Suite (image credit: client)

Image credit: client

The next phase of the renovation is expected to involve adding new function rooms, spa and associated accommodation, as well as refurbishment of the Coach House and a number of outbuildings set in the Hall’s 17 acre grounds.

With the hall and estate owned by only three families in over 900 years, ambitions for its sympathetic development and earning potential saw it named as ‘New Business of the Year’ in the Goole and Howdenshire Business Excellence Awards 2015. We’re delighted to have been involved in Saltmarshe Hall’s sensitive refurbishment.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects

Top spots for our restaurant projects by AMRIT NARU

Three high-end eateries we’ve worked with have finished in the top seven of a best restaurant poll.

 Muse Continental Cafe, Yarm

Muse Continental Cafe, Yarm

In an exclusive ‘Teesside’s Best Restaurants’ survey 2017, among Tees Business magazine readers, Muse on Yarm High Street took the number one spot. The Bay Horse, Hurworth came a close second and Cena Italian Trattoria, also in Yarm, was placed a respectable seventh.

 The Bay Horse, Hurworth

The Bay Horse, Hurworth

Hard work and dedication has seen Plum Jam Restaurants – owners of Muse, Cena and The Bay Horse - build an excellent reputation for fine cuisine across all of their restaurants.  We are delighted to have worked with the group to create the best use of space and right ambience to enable people to feel relaxed and fully enjoy their restaurant experience.

 Cena Trattoria Modern Italian Restaurant, Yarm

Cena Trattoria Modern Italian Restaurant, Yarm

As well as taking care of planning consent and maximising capacity for restaurant projects, we understand time restraints and the need for sharp costing. As well as architectural expertise, our brief for Muse, Cena and The Bay Horse included recommending the right finishing touches and bringing the design and personality of all three sister restaurants in line with each other.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects
 The Plum Jam Restaurant Group - owners of Muse, The Bay Horse and Cena (Image credit: Tees Business)

The Plum Jam Restaurant Group - owners of Muse, The Bay Horse and Cena (Image credit: Tees Business)

Creature comforts for rural hotel by AMRIT NARU

Our interior design team has helped a popular West Yorkshire hotel, with panoramic views of the Calder Valley, to undergo a major upgrade.

The New Hobbit Country Inn, set in the heart of Bronte country near Sowerby Bridge, Halifax, has been transformed into a boutique hotel and special events venue following extensive renovation works which include a two-storey extension, doubling the number of guest rooms.

Our aim was to create warm, cosy and relaxing guest rooms to reflect the arts and crafts style of the rest of the hotel, and which complement the original Yorkshire stone building and stunning countryside setting.

We understand the importance of capitalising on the New Hobbit’s popularity, whilst marrying the look and feel of the new build wing to the existing hotel. To achieve this we sourced a range of tactile materials and finishes, such as William Morris wallpapers; feature headboards; luxury fabrics, including tweeds and wool; rustic style oak furniture and warm, ambient lighting.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross Architects
 Each of the custom-finished en-suite bathrooms have also been given the design treatment, with contemporary sanitary ware, clean lines and white metro-style tiling.

Each of the custom-finished en-suite bathrooms have also been given the design treatment, with contemporary sanitary ware, clean lines and white metro-style tiling.

 

Appointment strengthens our practice by AMRIT NARU

We're delighted to announce the appointment of Rebecca Hayman, 25, from Darlington, who has joined Naru and Ross Architects as an interior design assistant.

Rebecca Hayman, Interior Design Assistant

Having gained a first class BA Honours Degree in Interior Design with the University of Teesside, followed by a period working in industry, Rebecca’s priorities are to support the success of our company’s commercial projects.

As well as interior consultations, styling and providing advice on the latest design trends, Rebecca’s responsibilities include creating moodboards and sourcing samples to consolidate ideas; sourcing furniture and cabinetry and researching interior finishes such as wall coverings, flooring, lighting, soft furnishings, sanitaryware and decorative accessories.

We’re delighted that Rebecca has joined our professional practice. She is already making a valuable contribution thanks to her positive energy, creativity and fresh ideas.
— Carl Ross, director, Naru and Ross Architects

Re-launch of award-winning gastro pub by AMRIT NARU

An award-winning County Durham gastro pub has been re-launched, following a major transformation.

Working within the constraints of a Grade II listed building, owners of The Bay Horse, Hurworth enlisted the help of Naru and Ross  to reconfigure the layout and secure the necessary planning approval for the changes. The brief included increasing the seating capacity and developing an interior finish more in keeping with sister restaurants: Muse Continental Cafe and Cena Trattoria in Yarm.

   Finishing touches, including soft lighting, old English style     panelling     in muted     colours,     handcrafted tables and upholstered seating in velvets and plaids, help to create a more ambient atmosphere throughout.    As a result of the refurbishment, the new design features a light-filled conservatory style extension in the heart of the eating area, creating a brighter feel, with views of the walled garden.  In addition, a larger separate bar area has been created for restaurant guests, or to be used as a venue in its own right.   

Finishing touches, including soft lighting, old English style panelling in muted colours, handcrafted tables and upholstered seating in velvets and plaids, help to create a more ambient atmosphere throughout.

As a result of the refurbishment, the new design features a light-filled conservatory style extension in the heart of the eating area, creating a brighter feel, with views of the walled garden.  In addition, a larger separate bar area has been created for restaurant guests, or to be used as a venue in its own right.

 

As well as understanding time restraints and providing sharp costing, we understood the issues of working within a listed building in a conservation area. In particular, we had to ensure all the interior work was completed within a one week timeframe to minimise restaurant downtime. Despite these challenges, we are really thrilled to have worked on another exciting restaurant venture with this particular client.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross

New build church opens its doors by AMRIT NARU

A new build Roman Catholic church, designed by Naru and Ross  and which will benefit the parish of St Therese of Lisieux, Ingleby Barwick in Stockton on Tees, has been completed.

The 250-seater church includes a bright area for worship and space for parish celebrations, plus areas for meetings and children's liturgy.

The brick, stone and slate design incorporates a large number of windows, providing a light-filled interior. Stained glass panels, created by acclaimed artist Alfred Fisher MBE, who has designed windows for Buckingham Palace and Westminster Abbey, are also featured.

The panels, which date from the 1960s, were reclaimed from the site of St John of Gods Chapel during the hotel and golf course development project at Rockliffe Hall near Darlington.  Having used some of the panels as a backdrop to the hotel spa, the remaining panels were donated to the Diocese of Middlesbrough to be incorporated into the new church.

Our architectural brief was to create a bright and beautiful place of worship that will benefit the parish of St Therese of Lisieux, whilst ensuring the new facilities are also suitable for use by local schools, charities and groups from the wider community of Ingleby Barwick. Despite creating a contemporary space, complete with today’s modern comforts and technology, we’re delighted to have preserved a piece of ecclesiastical history by incorporating these special windows into our design.
— Carl Ross, director, Naru and Ross

The church will host an ‘official’ opening ceremony, where the Bishop of Middlesbrough will dedicate the church to St Therese of Lisieux, later in the year.

Excellence award for commercial project by AMRIT NARU

A unique £6.5m rail-served steel store, designed by Naru and Ross  on behalf of multi-modal distribution company AV Dawson in conjunction with TATA Steel, has been crowned Northern Winner in the Local Authority Building Control (LABC) Building Excellence Awards.

     Located on a former brownfield site which had been vacant for 50 years, the 102,000 sq ft warehouse at AV Dawson’s Riverside Park site in Middlesbrough supports the needs of the North East’s Steel and Automotive industries.

 

Located on a former brownfield site which had been vacant for 50 years, the 102,000 sq ft warehouse at AV Dawson’s Riverside Park site in Middlesbrough supports the needs of the North East’s Steel and Automotive industries.

Rather than focusing on aesthetics, the LABC Building Awards recognise technical innovation, sustainability, high performance and creative solutions.  Judges named the steel store winner of the ‘Best Large Commercial Building’ thanks to factors such as its heat and humidity controlled environment, intelligent lighting and the high level of sensitivity to the local environment.

Our brief for the design was to enable our clients to meet ‘just-in-time’ manufacturing demands, whilst providing a humidity controlled environment which is capable of handling and storing up to 58,000 tonnes of steel coil. The store even features a rail track running directly into it from Middlesbrough Goods Yard.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross
We knew the structure needed to include elements such as an innovative air handling dehumidification system to prevent condensation to ensure the steel is kept in pristine condition. In addition, we were able to incorporate ground source heat pumps driven by solar panels to supply heat and power.
— Amrit Naru, Director, Naru and Ross

The store will enable more than 270,000 tonnes of steel a year to arrive by rail from TATA Steel in Port Talbot, South Wales, before eventually heading by road to Sunderland-based car giant Nissan on the back of AV Dawson’s specialist trailers.

As winner in the Best Large Commercial Building category, the design for state of the art building will progress to the LABC Grand Finals which are being held in London later this year.

Jewel in the crown by AMRIT NARU

Historic stained glass, executed by a talented master craftsman who has designed windows for Buckingham Palace and Westminster Abbey, are to be reinstated into one of our current projects.

St Therese Lisieux Church in Ingleby Barwick, which is currently under construction, will feature a number of glass panels created by esteemed artist Alfred Fisher MBE. Once chief designer for Whitefriars of London, Fisher built his reputation through a stained glass technique called ‘Dalle de Verre,’ derived from the French for ‘glass slab’. The art form relies on dalles being broken or cut into pieces and set into an epoxy base.

The glass panels, which date from the 1960s, were reclaimed from the site of St John of Gods Chapel during the hotel and golf course development project at Rockliffe Hall near Darlington.  Having used some of the panels as a backdrop to the hotel spa, Rockliffe Hall has donated the remaining panels to the Diocese of Middlesbrough to be incorporated into the new build church at Ingleby Barwick.

Construction work on the new church began in May 2015 and is due for completion in 2016.

Our brief for the new Catholic church and presbytery was to create a bright area for worship, plus space for parish celebrations, areas for meetings and children’s liturgy. As Dalle de Verre technique is renowned for creating ‘living environments,’ thanks to the exceptionally bright colours, it is very fitting that we have been able to incorporate these glass panels into our design which will be enjoyed by the local community for many years to come.
— Carl Ross, Director, Naru and Ross